Wix review & ervaringen: 7 belangrijke weetjes

wix ervaringenWix.com is waarschijnlijk de meest populaire website bouwer ter wereld:

Meer dan 100 miljoen mensen hebben hun website gebouwd met Wix en ook in Nederland is Wix erg populair (de editor is in het Nederlands).

Maar is Wix goed voor u en wat voor ervaringen hebben mensen ermee?

Lees onze Wix review om te zien of het de juiste keuze is voor u of als er een beter alternatief bestaat.

1. Een woordje uitleg over Wix en voor wie het geschikt is:

Wix.com biedt een service aan waarmee u een gratis website kunt maken. U heeft geen technische kennis (codering) nodig om uw website met Wix te maken.

En als u de website wilt upgraden naar een professioneel uitziende website (zonder Wix-advertenties en met eigen domeinnaam zoals yourcompany.com of .nl), kost dit ongeveer 10 € per maand (meer over prijzen verder in dit artikel).

Websitebouwers zoals Wix zijn perfect voor vooral freelancers en kleine bedrijven die geen tonnen geld willen betalen voor een professionele websitebouwer. Typische gebruikers kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • bars en restaurants
 • coaches en personal trainers
 • yogastudio’s en sportscholen
 • architecten
 • consulenten
 • kapperszaken

…en ga zo maar door.

Het is ook een snelle en eenvoudige manier om een webshop te beginnen (meer daarover verderop in het artikel).

2. Wix templates (responsive = werken op je smartphone, tablet en laptop)

Wix bespaart u tijd en energie uit door honderden mooie kant en klare website templates aan te bieden.

wix review templates

U kiest gewoon degene die het best bij uw bedrijf past of wat het onderwerp van de website ook is.

Deze templates zijn geoptimaliseerd voor een vlotte gebruikerservaring. Mensen verwachten dat bepaalde informatie op bepaalde plaatsen op websites te vinden is. Net als in een auto verwacht je dat het gaspedaal rechts staat, de rem in het midden en de koppeling links. Met behulp van de Wix-sjablonen hoeft u dus niet na te denken over de lay-out van uw website. U vervangt gewoon de teksten en afbeeldingen op de templates door uw eigen bedrijfsinformatie.

Op Wix heb je veel moderne 1-pagina ontwerpen, wat betekent dat de meeste van de benodigde informatie al op de voorpagina staat. Voor bedrijven met een fysieke locatie heeft Wix bijvoorbeeld onderaan de pagina een gedeelte voor uw contactgegevens met een Google-kaart.

3. De Wix website bouwer (gebruiksvriendelijk?)

Wanneer u lid wordt van Wix, zijn er twee opties om te beginnen met het bouwen van uw Wix website:

Wix ADI:

De Wix ADI is hun site-building systeem gebaseerd op kunstmatige intelligentie. Het zal u verschillende vragen stellen en uw website bouwen volgens uw wensen. Als u reeds social media hebt, zal het uw social media-accounts zoeken en deze informatie gebruiken bij het bouwen van uw site.

Het bouwen van websites is dus heel eenvoudig geworden. Beantwoord gewoon enkele vragen en de robot zal het voor u doen.

Maar als we de ervaringen van mensen met de Wix ADI hebben gelezen, zijn er wat problemen geweest met het achteraf bewerken van de site. Als ze de site bijvoorbeeld met ADI hebben gemaakt en deze vervolgens in de normale editor wilden bewerken, werkte het niet. Dus op dit moment lijkt het erop dat de ADI en de normale websitebouwer een soort van twee aparte bouwers zijn. Waarschijnlijk is de veiligste manier om een site te bouwen door het “handmatig” te doen. Dat is ook gemakkelijk:

Traditionele websitebouwer:

Als u handmatig met uw site wilt tweaken, selecteer de tweede optie.

Eenmaal u een template hebt gekozen, hoeft u alleen nog maar eigen teksten, afbeeldingen en foto’s toe te voegen.

De site builder in Wix is in principe een WYSIWYG editor, wat betekent: “wat je ziet is wat je krijgt”. Je kunt direct op de elementen van de site klikken en heel eenvoudig beginnen met het bewerken ervan.

U kunt de achtergrondfoto’s wijzigen, de foto’s op de verschillende delen van uw pagina, de teksten, enzovoort.

Het is eenvoudig en intuïtief in gebruik. Maar als u op zoek bent naar een nog eenvoudiger te gebruiken websitebouwer, kijk dan ook eens naar onze Webnode review (een zeer goed alternatief voor Wix en vereist heel weinig kennis).

Maar wat niet zo eenvoudig is, is het schrijven van woorden die a) bezoekers naar uw site brengen en b) van die bezoekers betalende klanten maken.

Daarover meer:

4. SEO in Wix (zeer belangrijk om weten!)

Een website zonder goede SEO is als een auto zonder motor. Het ziet er misschien mooi uit van buitenaf, maar het brengt je nergens.

Dus, wat is SEO, vraag je je af?

SEO betekent Search Engine Optimization, wat in feite betekent dat we uw website zo gemakkelijk mogelijk doen vinden via Google.

Als je op zoek bent naar een “yoga studio in Amsterdam”, zou je waarschijnlijk precies die woorden in de aanhalingstekens in Google typen.

Laten we onze Wix site dus optimaliseren met die woorden als voorbeeld. Wat uw bedrijf ook is, probeer u in te leven in de schoenen van een potentiële klant. Wat zoeken ze in Google als ze een bedrijf als het uwe willen vinden? Optimaliseer dan uw site voor die “keywords”.

Als u nog niet begonnen bent, registreer u dan gratis op Wix.com en lees verder:

Dit is hoe u SEO doet op Wix.com:

Bewerk uw voorpagina meta-informatie:

Klik bovenaan op “Pagina: home” en dan op “Pagina’s beheren”:

wix website maken

Klik dan op de 3 kleine stipjes naast “Home” en klik op “SEO & Sociale media”:

wix review nederland

Dan krijg je een sectie waar je 2 hoofdvelden moet invullen:

wix ervaringen seo

De titel van de homepage moet de belangrijkste trefwoorden en uw bedrijfsnaam bevatten. Trefwoord betekent waar het over gaat en waar (als de fysieke locatie relevant is). Zoals:

 • veganistisch restaurant in Amsterdam
 • personal trainer in Rotterdam
 • yoga studio in Den Haag

…en ga zo maar door – u snapt he wel. Denk aan wat het belangrijkste trefwoord van uw bedrijf is en wat mensen zouden zoeken in Google.

De pagina beschrijving kan wat langer zijn en moet de persoon aanmoedigen om op uw website te klikken. Bijvoorbeeld als dit:

Bent u op zoek naar een vriendelijke maar gave personal trainer in Rotterdam? Zoek dan niet verder: kijk op mijn website en laten we aan de slag gaan!

En als je deze 2 belangrijke velden invult, kun je direct op de preview zien hoe je site er in de Google resultaten uitziet.

Schrijf tekst op uw website over uw bedrijf

Ga dan terug naar de voorpagina van de website om wat tekst over uw bedrijf op te schrijven.

Probeer minstens 250-300 woorden op uw voorpagina te krijgen om uit te leggen wat u aanbiedt. Bijvoorbeeld voor een yoga zaak zou je kunnen schrijven over de voordelen van yoga, over de diensten die je aanbiedt, hoe u klant kunt worden, etc. Vergeet ook niet om het fysieke adres in de voetregel van de pagina te zetten en bij voorkeur ook daar een Google map te embedden. Ook als je een fysiek bedrijf bent waar mensen “onaangekondigd” komen of je willen bellen, zet deze informatie altijd gemakkelijk beschikbaar.

Voeg uw eigen foto’s toe & geef de bestanden passende namen

Voeg wat foto’s toe die bij de tekst horen en vergeet niet om de bestanden op uw computer een naam te geven, bijvoorbeeld yoga-amsterdam.jpg, yoga-studio-amsterdam.jpg etc. (inclusief je belangrijkste trefwoord)

Dus geef uw foto’s niet alleen willekeurige namen zoals 1434543.jpg. Dit alles zal effect hebben op je SEO resultaten op de lange termijn. We willen dat Google volledig begrijpt waar uw website over gaat en het goed benoemen van uw fotobestanden helpt daarbij.

Let op: u krijgt niet direct resultaten van SEO. Maar als het goed is gedaan, zou u in 1-3 maanden tijd langzaam aan verkeer van Google en andere zoekmachines naar je Wix site moeten krijgen.

5. Wix webshop – goed of niet?

Het is goed om het volgende te begrijpen:

Wix is vooral een website bouwer voor “normale” websites voor bedrijven, freelancers, publieke personen en ga zo maar door.

Maar ze bieden ook de mogelijkheid om een online Wix webshop te starten, tenminste als u het eCommerce pakket koopt dat ongeveer 16 euro per maand kost.

Voor een Nederlandse Wix webshop is het ook mogelijk om iDEAL als betaalmethode op te zetten (via een betaalprocessor genaamd Stripe).

Wix is OK voor het uitproberen van het starten van een online winkel. Maar in 2019 beginnen we liever met een webshop op Shopify, die zich namelijk alleen richt op het online verkopen. Het is geschikt voor beginners, maar ook voor bedrijven met een miljoenenbudget.

6. Wix prijzen? (gratis versus version)

Wix beperkt de tijd voor uw gratis website niet, het blijft dus gratis voor altijd (tenzij u hun maandelijkse verkeerslimiet overschrijdt).

In de gratis versie staat er een vrij opvallende advertentie op uw Wix website:

wix ervaringen 2019

Ook het adres van de website ziet er niet erg professioneel uit als u een website maakt voor uw bedrijf of ander professioneel gebruik. Het zal er namelijk zoiets als dit uitzien:

https://uw-site-naam.wixsite.com/uw-site-naam

Ook de mogelijkheden zijn vrij beperkt in de gratis versie.

Als u dus besluit om te upgraden naar de premium pakketten, zijn er 5 verschillende prijzen, variërend van ongeveer 4 € tot 25 € per maand, afhankelijk van hoeveel functies u nodig heeft. Zo zagen de prijzen eruit tijdens het schrijven van onze Wix review:

wix prijzen

De werkelijke maandelijkse prijs is afhankelijk van het feit of u een maandelijks, 1 jaar of 2 jaar abonnement koopt. U kunt dit kiezen wanneer u op een van deze abonnementen klikt.

Voor de meeste gebruikers is het aan te raden om met Combo of Unlimited te gaan. U krijgt een gratis domein voor het eerste jaar en ontdoet zich van de Wix advertenties op de site. Met het “connect domain” pakket geraakt u de advertentie niet kwijt, zodat het er nog steeds uitziet als een amateursite, ook al betaalt u ervoor.

De gratis domeinen zijn voor .com, .net en andere gangbare extensies. Wix biedt niet de mogelijkheid om Nederlandse .nl-domeinen te registreren. U kunt het echter wel los van een ander bedrijf kopen en het vervolgens koppelen aan uw Wix-website.

Maar voordat u over de geldproblematiek nadenkt, kunt u Wix.com gratis uitproberen.

7. Wix vs. andere websitebouwers

Dus, is Wix geschikt voor uw behoeften?

Hier zijn een paar verschillende scenario’s voor verschillende soorten mensen. Misschien kunt u zich uit deze 3 groepen identificeren en gaan met de service die het beste bij u past:

 • Als u van plan bent om veel blogteksten te schrijven, kijkt u beter naar WordPress. Het is het meest populair onder bloggers en is de meest toekomstbestendige manier om in 2019 een blog te starten. Ook “normale” websites kunnen worden gestart op WordPress, maar het is een beetje ingewikkelder en duurder dan het gebruik van Wix!
 • Als je een online shop wilt bouwen met een klein budget, dan raden we Shopify.com aan in plaats van Wix. Het heeft meer gebruikers, meer ontwikkelaars, meer apps. Kortweg, het is gewoon het beste platform om een online shop te beginnen in 2019.
 • Als u een freelancer of een bedrijfseigenaar bent en een website wilt starten, dan raden wij Wix zeker aan. Of probeer in ieder geval zowel Webnode als Wix, die gelijkaardige diensten zijn, en blijf bij de diensten die u leuk vindt.

Conclusie voor onze Wix review:

Het belangrijkste wat u moet onthouden uit dit artikel is dat 90% van de ondernemers geen dure webdesigner moeten inhuren om een ingewikkelde website te maken.

U kunt uw Wix website immers gewoon zelf maken.

Dus, ga en probeer Wix.com en kijk of u het leuk vindt.

Kom dan terug naar Websitekerel en schrijf uw eigen ervaringen over Wix in de comments hieronder.

Wij en andere lezers willen immers graag uw mening over Wix weten zoals:

 • was het makkelijk genoeg om te gebruiken?
 • heeft u een upgrade gedaan naar een betaald pakket? Bent u er blij mee?
 • vond u een andere websitebouwer beter?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *