Gratis website maken: Dit zijn de top 5 beste website programma’s

gratis website makenIn dit artikel sommen we de 5 beste programma’s om een website te maken voor 2020.

Als je tegenwoordig een gratis website wilt maken is dat zeer eenvoudig, snel en vereist het geen technische skills van je.

Je hebt geen aparte website software nodig voor je computer want al deze website maken programma’s werken online. Je hoeft er ook geen html of CSS of gelijk welk andere programmeercode voor te kennen.

Daarom HATEN professionele website ontwikkelaars deze diensten want ze kunnen je geen honderden, of zelfs duizenden euro’s meer vragen voor een website.

Als je een kleine zaak hebt, een freelancer bent, of een lokale sportvereniging vertegenwoordigt of iets gelijkaardigs, kan je gewoon zelf je website maken.

En als je houdt van de site die je hebt gemaakt, kan je gemakkelijk upgraden naar een betalend pakket (prijzen per maand beginnen al laag, te vergelijken met de prijs van enkele koffie’s).

Daarmee heb je:

  • je eigen domeinnaam (bijvoorbeeld jouw-zaak.nl, .be, of .com)
  • een advertentieloze website (want meestal zie je zo’n banner met “deze site is gebouwd met X”
  • meer functies (afhankelijk van je vereisten)

Hoe dan ook, laten we eraan beginnen. Dit is onze top 5 voor het beste websiteprogramma:

PS: lees best ook onze 3 snelle tips voor je website + 3 aanbevelingen op het eind van dit artikel.

1. Webnode.nl – uiterst gemakkelijk website maken programma

eigen website bouwenWebnode is een internationaal bedrijf dat programma’s aanbiedt om gratis websites te maken – volledig geoptimaliseerd voor Nederlandse gebruikers. De service is in het Nederlands en ze bieden .nl domeinnamen!

Zo werkt het:

1. Registreer jezelf op https://www.webnode.nl (klik om in een nieuw venster te openen). Je moet enkel een e-mailadres ingeven en een nieuw wachtwoord verzinnen.

2. Kies een sjabloon voor het design van je website (afhankelijk van welk soort bedrijf je hebt: een consulting bedrijf, een café, een restaurant, etc…. – er is gegarandeerd een stijl die aan je wensen voldoet)
3. Voeg je eigen foto’s en teksten toe om je site te personaliseren!

Er zijn genoeg kant-en-klare website sjablonen waaruit je kan kiezen – afhankelijk van het soort bedrijf of van het doel waarvoor het zal dienen. Je moet dus geen energie steken in een creatief gedachtenproces om de juiste stijl voor je bedrijf te vinden.

Als u klaar bent, dan kan de website meteen gelanceerd worden en zal het verschijnen op het volgende adres: http://je-keuze.webnode.nl

Het is gratis voor altijd, maar als je ervoor kiest om te upgraden naar de betaalde versie, dan zal je onderaan de pagina geen reclames meer te zien krijgen. En als je het MINI-pakket (4,95 € per maand) of beter kiest, dan zal je het eerste jaar een gratis.nl domeinnaam ontvangen.

De goedkoopste optie is slechts 2,95 € per maand en het meest geavanceerde pakket bij Webnode kost 16,95 € per maand.

Een volledig overzicht van de prijzen en de kenmerken kan je vinden op Webnode.nl (klik op Prijslijst in het hoofdmenu).

 

2. Wix.com – ‘s Werelds populairste programma om websites te maken?

gratis website maken programmaWix.com is een zeer populaire online software om je eigen website te maken. Het heeft veel functies zoals een online shop, een boekingssysteem waarmee klanten een afspraak met jou kunnen maken, een chat service voor mensen die je website bezoeken etc.

Meer dan 100 miljoen mensen in de wereld hebben al een website gebouwd met Wix. En een bijkomend voordeel is dat dit programma om websites te maken beschikbaar is in het Nederlands.

Je hoeft je enkel met een e-mailadres of je Facebook of Google login-gegevens te registreren op Wix.com. Daarna kan je kiezen uit verschillende website-sjablonen waarna je je eigen tekst en foto’s kan toevoegen.

Het verschil tussen Wix en Webnode is dat Wix een veel geavanceerder programma heeft om een website te maken en dat de prijzen hoger zijn bij de betalende pakketten. Je hebt veel opties om je eigen website te wijzigen. Deze zullen misschien wat chaotisch overkomen als je niet echt zo technisch ingesteld bent.

De gratis website van Wix zal enkele zeer zichtbare advertenties hebben, waarop staat aangeduid dat de website met Wix gebouwd is – één onderaan de pagina en één in de bovenste hoek (als u de site met een computer bezoekt).

Het adres van de gratis website zal er ongeveer zo uitzien: https://info218841.wixsite.com/je-keuze

Om eerlijk te zijn, ziet de URL er niet zo prachtig uit. Maar, als je je eigen domeinnaam eraan wilt verbinden of er één wilt kopen, dan zijn er natuurlijk betalende opties beschikbaar. Deze gaan van 4 € tot rond 25 € per maand – afhankelijk van het aantal functies dat je nodig hebt.

Probeer het hier: Wix.com

 

3. Weebly – goede software om zelf gratis je website te maken

Gratis website bouwenIn onze test gaat de derde plaats naar Weebly.com. Het is een Amerikaans bedrijf, maar de software om je website te maken is onder andere beschikbaar in het Nederlands.

Het heeft verschillende mooie, nuchtere, minimalistische sjablonen waaruit je kan kiezen voor het design van de website. Je moet je enkel registreren met je e-mailadres of je Facebook of Google account en dan kan je je eigen website bouwen.

Dus, in het kort: Als je een kunstzinnig of creatief persoon of bedrijf bent, met een internationale afzetmarkt, dan zou Weebly een goede keuze zijn voor jou!

De gratis versie van je websiteadres zal http://je-keuze.weebly.com zijn en er zal ook een kleine Weebly advertentie onderaan op je website zijn.

Als je een upgrade neemt naar een betalend pakket, dan kan je bijvoorbeeld een .com, .net, of een .org adres kopen. De Nederlandse .nl domeinen zijn niet beschikbaar via Weebly, maar als je er al één bezit, dan kan je deze aan je Weebly website verbinden.

Weebly heeft 4 verschillende prijzen, afhankelijk van welke functies je nodig hebt:

  • Starter: 7 € / mnd. – basis, voor een persoonlijke site
  • Pro: 11 € / mnd. – goed voor een normale zakelijke site
  • Business: 23 € / mnd. – voor online winkels
  • Performance: 33 € / mnd. – voor een meer serieuze online winkel

Merk op: Voordat je kan publiceren – zelfs met een gratis website – moet je je account verifiëren door een gsm-nummer toe te voegen en een sms-verificatie te voltooien.

 

4. Jimdo – Een gebruiksvriendelijke service om een eigen website te maken

Jimdo is een Duits programma waarmee je je eigen gratis website kan maken. Dit is een goede keuze voor freelancers, artiesten en zelfs bloggers, aangezien hun website sjablonen redelijk minimalistisch en “nuchter” zijn. En het is ook beschikbaar in het Nederlands.

Op de gratis versie ziet je website adres er ongeveer zo uit: https://je-keuze.jimdo.com

Er zal een kleine reclame zijn voor Jimdo onderaan de pagina (in de voettekst). Het is doorgaans onmogelijk om een gratis website zonder reclame te krijgen – bij bepaalde services zijn ze wat groter, bij anderen wat kleiner.

Als je de jimdo.com in je adres vervelend vindt en/of als je de advertenties wilt verwijderen, dan zijn er natuurlijk betalende pakketten beschikbaar tegen de volgende prijzen:

  • JimdoPro: 5 € / maand (basispakket voor kleine ondernemers, bloggers en freelancers – ook voor een online store met basisfuncties)
  • JimbdoBusiness: 15 € / maand (geavanceerd pakket met een online winkel met alle opties)

Jimdo heeft zelfs een mobiele app voor Android en IOS. Het zal je in staat stellen om teksten aan te passen, nieuwe foto’s toe te voegen en nieuwe blogposts te schrijven. Het is het proberen waard als je op reis bent met je telefoon en je je ervaringen wilt bloggen. Kortom, waarschijnlijk een geschikt programma om een website te maken!

 

5. Een gratis website maken met WordPress.com – het beste voor bloggers!

De vier hierboven vermelde programma’s om websites te maken zijn perfect voor statische websites, zoals voor kleine bedrijven, freelancers etc. Maar als je voornamelijk blogs wilt schrijven, zonder iets te betalen, kies dan voor WordPress.com.

Je kan er simpelweg met je email registreren en je ontvangt onmiddellijk je nieuwe WordPress blog.

Het adres van je blog zal “https://je-keuze.wordpress.com” zijn.

WordPress is het populairste platform voor bloggers in de wereld, dus als je een nieuwe blogger bent, dan is WordPress.com een goede en makkelijke manier om kennis te maken met het bloggen. Als je je eigen domein wilt en professioneel wilt gaan bloggen, dan is het beter om een zelf gehoste WordPress.org site in overweging te nemen.

Merk op: WordPress.com en WordPress.org zijn twee verschillende dingen. Maar dat is weer een ander verhaal, we zullen deze vergelijking maken in een ander artikel. Als je snel en gratis aan de slag wilt, doe het dan gewoon. Je kan makkelijk je eigen website bouwen met het WordPress programma.

 

Conclusie: Onze TOP 3 programma’s om website te maken:

Het belangrijkste dat je als eigenaar van een klein bedrijf moet weten, is dat je je niet langer blauw moet betalen aan professionele website designers. Iedereen kan deze website bouwen software gebruiken en een professioneel ogende website creëren.

Dus, welke is de beste software om websites te maken?

Ze zijn allemaal goed en je kan ze snel uittesten, maar als je onze TOP 3 aanbevelingen wilt, dan kan je ze hier vinden:

1. Als je niet zo technisch bent aangelegd en je gewoon snel en zonder al te veel moeite een website nodig hebt, dan raden we jou Webnode.nl aan (ook ontvang je een jaar lang een gratis .nl domein als je upgradet naar het MINI-pakket)
2. Als je een geavanceerdere website wilt met veel functies, ga dan naar Wix.com
3. Als je voornamelijk wilt bloggen op je website, ga dan aan de slag met WordPress!

Jij weet waarschijnlijk welke je moet gebruiken, maar nog dit:

Volgens onze observaties focussen veel mensen niet op de juiste dingen wanneer ze een een website bouwen, dus blijf zeker lezen:

 

3 tips wanneer je zelf een website maakt (gratis of tegen betaling):

Wanneer je je eigen website bouwt, is de technische kant niet zo ingewikkeld dankzij deze moderne en gemakkelijk te gebruiken website programma’s.

Maar waar je je wel op moet focussen, is de inhoud van de site. Dit zijn onze tips (en de mogelijke fouten die je moet vermijden):

#1 Houd je website simpel en overzichtelijk (zodat je geen klanten verliest)

Tegenwoordig appreciëren mensen “netjes” ogende websites die de lezer onmiddellijk vertellen wat ze doen. Geen gedoe meer met banners, knoppen of andere flashy animaties om je website mee op te vullen. (Herinner je je nog de websites uit de jaren ‘90 en ‘00?) Gelukkig hebben deze website programma’s moderne en nette templates waaruit je kan kiezen!

Wanneer een gebruiker op je website toekomt, moet het meteen duidelijk waar je voor staat, bijvoorbeeld “Hoi, ik ben Pieter, een personal trainer in Amsterdam!”. Als het niet duidelijk is, zal de persoon gewoon op de terug-knop klikken en iemand anders zijn website bezoeken.

Onthoud ook dat in 2020, waarschijnlijk 60 tot 70% van het webverkeer op mobiele websites verschijnt. Wanneer je dus je website aan het ontwerpen bent, hoef je niet teveel te piekeren over hoe je site eruit ziet op de computer. Kijk zeker ook naar het mobiele scherm. Zie of het duidelijk is bij gebruik en gemakkelijk om de benodigde informatie te vinden zoals je telefoonnummer van je zaak, en het adres als dat relevant is.

Maar geen nood – alle hierboven vermelde website makers bouwen responsive sites, dat wil zeggen dat ze er goed uit zien op je smartphone, tablet en desktop.

 

#2 Ken de basis van SEO (search engine optimization)… zodat je meer klanten krijgt!

Een website die niemand kan vinden is niet erg nuttig. Het doel van je websites is om meer bezoekers en potentiële klanten aan te trekken, toch?

Maar wat is search engine optimization nu? Een grote vraag, maar dit is de basis, uitgelegd in enkele zinnetjes:

Je moet je website optimaliseren voor bepaalde keywords zodat mensen het via Google kunnen vinden. Bijvoorbeeld als je een fotograaf bent in Rotterdam dan zou de titel van je homepage er ongeveer zo moeten uit zien:

Naam van je zaak – fotograaf in Rotterdam

Klinkt gemakkelijk, maar vele website makers vergeten echter om zo’n informatie toe te voegen. Je moet je altijd verplaatsen in het hoofd van je mogelijke klanten en denken welke “keywords” zij in Google typen wanneer ze zoeken naar de diensten die jij aanbiedt. In alle beste website programma’s kan je deze SEO-instellingen veranderen.

Dit SEO onderwerp vereist een volledig artikel, dus daar komen we later op terug.

 

#3 Plaats de lezer in het centrum van de aandacht (en niet jezelf!)

Vaak wanneer je websites doorbladert, of kleine zaken, focussen ze op zichzelf. “Onze zaak bestaat al sinds 1985, we doen dit, we doen dat…”.

Het is en blijft een van de grootste fouten die bedrijven maken. Ze denken dat alles rond hen draait. Maar het moet over de klant/lezer gaan en hoe je hen kan helpen.

In plaats van te schrijven in een een “corporate” stijl, passieve en formele tekst, focus je gewoon op de lezer en de oplossingen die je hen aanreikt.

Beeld je in dat een zekere Olivier, in zijn auto zit en aan zoeken is in Google naar een kapperszaak voor een snelle knipbeurt. Hij belandt op je website en hij heeft weinig tijd. Welke tekst denk je dat er beter werkt zodat je hem als klant kan hebben?

a) “Onze kapperszaak werd opgericht in 1997 en vandaag hebben we 6 mensen in dienst. We hebben samen meer dan 48 jaar ervaring in…”

b) “Heb je meteen een knipbeurt nodig in Den Haag? Bel dan ons vriendelijk team op 1234567 en laten we aan de slag gaan!”

Wanneer je tekst schrijft op internet en voor je website, richt je dan op de lezer en biedt hen oplossingen aan. En motiveer hen daarna om actie te ondernemen – wat je hen ook wilt laten doen!

Nu raad ik je aan om ofwel deze artikels te lezen (ze hebben tips om je eigen website te maken):

… ofwel om een opmerking hieronder achter te laten over wat je denkt dat het beste programma is om websites te maken en waarom?

One thought to “Gratis website maken: Dit zijn de top 5 beste website programma’s”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *